23 detsember 2009

Jõulupiparkoogid

Sel aastal sai siis esimest korda ette võetud päris oma piparkoogitaina tegu. Kõige rohkem kiidetud retsepti valisin nami-namist. Kuna tänapäeval ei pea isegi suhkrut ise kõrvetama, vaid suurepärase tulemuse annab ka suhkrusiirup, on taina valmistamine üllatavalt lihtne. Taina valmistamise lõppjärgus tundus see mulle liiga kleepuv ja lisasin veel jahu, mis teeb piparkoogid muredamaks. Järgmine kord olen targem ja juba tean, et veidi aega seistes tainas taheneb iseenesest. Terve nädal jäi aega maitsete imendumiseks külmkapis kile sees ja sel pühapäeval sai vormimine, küpsetamine, kaunistamine ette võetud. Vähendasin algretspetis toodud küpsemisaega, et lõpptulemus liiga kuiv ei jääks. Tulemuseks olidki suussulavad kodused piparkoogid.

* 2dl tumedat suhkrusiirupit

* 2dl suhkrut
* 1 pakk piparkoogimaitseainet
* 250g võid
* 2 muna
* 10dl nisujahu (see on õige kogus, ilma minu liialduseta)
* 2tl (triikis) söögisoodat

Kuumuta potis siirup koos suhkru ja maitseainetega keemiseni.
Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.
Lisa kloppides ükshaaval munad.
Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule.
Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.
Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas umbes 8 minutit. Soovi korral kaunista jahtunud piparkoogid glasuuriga.

Glasuur:
* 1 munavalge
* 4dl tuhksuhkrut
* natuke värskelt pressitud sidrunimahla

Lisa tuhksuhkur vähehaaval munavalgele, sega lusikaga, kuni segu on ühtlaselt valge ja läikiv, aga mitte veel nõtkuv (tuhksuhkrut võib kuluda 3-4 dl, kogus oleneb munavalge suurusest).
Tee küpsetuspaberist väikene tuutu või võta väikene kilekott, otsa lõika pisike auk. Pane glasuur tuutusse ja kaunista piparkoogid vastavalt soovile.

0 comments: