24 detsember 2009

Jõululeib

Selle aasta väikesed jõulukingitused otsustasin ise valmistada, sest kinki kingi pärast pole mõtet teha. Minu arvates ei ole kingi juures tähtis materiaalne väärtus, vaid kingituse hing. Midagi lihtsat, kuid samas südamest tulnud. Esimese proovileiva sisse lisasin ka piparkoogimaitseainet, kuid see oli liiga domineeriv ja lõpuks sai jõululeivaks minu lemmikleib pähklite ja kuivatatud jõhvikatega. Jõululise uuendusena lisasin hoopis riivitud mandariini koort. Maitsvaid jõule kõigile!

Kogused on kolme leiva kohta (mina tegin ühe väiksema ja teise leiva kahe pätsi kogusega).

Juuretis segada 1 l käesooja veega. Lisada juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks keefiri paksune kört. Katta kauss pealt rätikuga ja jätta sooja kohta hapnema 10-12 tunniks.

Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada:
* 6tl soola
* 1,2 dl suhkrut

Vähehaaval lisada juurde soovitud jahu (u. 1kg rukkijahu ja 6sl nisujahu, et leib jääks õhulisem) ja sõtkuda, kuni taigna sisse tuleb "lurts". Seejärel võtta peotäis juuretisepojaks, mis jätta sooja kohta kerkima, kuni leib on valmis.

Lisanditeks:
* 100g kuivatatud jõhvikaid
* 100g metsapähkleid
* 1 mandariini riivitud koor ja veidi mahla
* 1tl koriandrit

Tainas panna vormi ja jätta sooja kohta rätiku alla kerkima 2-4 tunniks. Mida rohkeim lisandeid, seda kauem kerkib.

Kerkinud leib küpsetada järgnevalt:
* 250 kraadi juures 15 minutit
* 220 kraadi juures 10 minutit

* 200 kraadi juures 15 minutit
* 180 kraadi juures lõpuni (minu ahjus 35 minutit)

Ahju panna ka kauss veega ja pintseldada paar korda küpsemise jooksul koorikut. Valmis leib pana märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.

0 comments: