05 september 2009

Toscana leib

Kirjutasin eelnevalt, et käisin Annely Maksani leivakoolitusel. Ja noh, olgem ausad, A4 pikkune uute teadmiste rivi tuli. Proovin siis seekord neid rakendada. Kuna eile toodi Toscana reisilt kingituseks sealselt turult ostetud päikesekuivatatud tomateid, siis ma lihtsalt pidin selle leiva Toscana leivaks ristima. Viva la Italy!

Kogused on ühe leiva kohta. Juuretis segada 0,33l käesooja veega. Lisada juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks keefiri paksune kört. Soovi korral võib lisada ka linnase ekstrakti. Katta kauss pealt rätikuga ja jätta sooja kohta hapnema 10-12 tunniks. Kasutasin klaaskaussi, kuna savinõud ei ole ja eelnevalt proovitud plekist supipott laideti maha. Klaas toimis väga hästi ja võib öelda, et segu läks "käima".

Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada:
* 2tl soola
* 0,75dl suhkrut

Vähehaaval lisada juurde soovitud jahu (0,3 - 0,5 kg) ja sõtkuda, kuni taigna sisse tuleb "lurts". Seejärel võtta peotäis juuretisepojaks, mis jätta sooja kohta kerkima, kuni leib on valmis.

Nüüd on lisandite aeg:
* 2dl päikesekuivatatud tomateid

Tainas panna vormi ja jätta sooja kohta rätiku alla kerkima 2-4 tunniks. Mida rohkeim lisandeid, seda kauem kerkib.

Kerkinud leib küpsetada järgnevalt:
* 250 kraadi juures 20 minutit
* 220 kraadi juures 10-15 minutit
* 200 kraadi juures 10-15 minutit
* 180 kraadi juures lõpuni (minu ahjus u. 30 minutit)

Ahju panna ka kauss veega ja pintseldada paar korda küpsemise jooksul koorikut. Valmis leib pana märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.

0 comments: