13 september 2009

Kollase ploomi riisikook

Mõnus magustoit, millest õhkub kodust soojust, armastust ja lihtsust. Kui laual on selline kook, siis ei tundugi nii ülekohtune, et kalendrisse on juba kirjutatud september.

Põhi:
* 85 g külma võid
* 3 dl nisujahu
* 0,5 dl suhkrut
* 2 sl piima
* 1 munakollane

Täidis:

* 7 suuremat ploomi
* 4 dl piima
* 4 munakollast
* 1 vaniljekupar (või 1tl vanillisuhkrut)
* 0,5 tl jahvatatud kardemoni
* 2 dl suhkrut
* 1,5 dl riisihelbeid
* 3 tl suhkrut

Koogitegemise avapaugu annab ikka põhja valmistamine. Mudisin külmikukülma või jahu ning suhkruga ühtlaseks pudiks. Lisasin piima ning munakollase ja mätsisin parajaks taignaks. Juhul, kui munakollane on suuremat sorti, lisa pisut jahu – peaasi, et taigen oleks ühtlane ning taigna moodi. Surusin taigna lahtikäivasse koogivormi, põhja ja servadele, kõrgust nii nelja sentimeetri jagu. Asetasin vormi külmikusse tahenema.

Kui koogipõhi külmikus külmetas, kuumutasin potis piima. Lisasin vanilje ning pudistasin kardemonigi lisaks. Lasin piimal umbes kümme minutit kuumas olla, ent ei lasknud keema. Eraldasin munakollased valgetest ja vahustasin kollased suhkruga heledaks vahuks. Seejärel tõstsin lusikaga osa piimast munakollase hulka. Samal ajal ikka segades, et tuline piim munale liiga ei teeks. Seejärel valasin munavahu piima hulka ning asusin puulusikaga aeglaselt segama.

Puistasin riisihelbed potti ning segasin, segasin, segasin, kuni helbed olid paisunud, muna-piimasegu paksenenud ning kraanikauss külma vett nabani täis. Poti libistasin jahutusse, pliidi keerasin 180ºC peale.

Poolitasin ploomid, eemaldasin kivid ning lõikasin poolikud kolmeks kuldseks sektoriks. Võtsin külmikust koogivormi, valasin peale jahtunud, kardemoni järgi lõhnava täidise ning ladusin ploomisektorid kaunilt pehmesse kastmesse. Mõned lusikatäied suhkrut puistasin veel peale, sest ka kõige magusamad ploomid muutuvad ahjukuumuses hapuks ning see on üks hea viis hapusust mahendada. Panin koogi 180ºC ahju ja keerasin seierid äratusele 30 minutit hiljem.
Kui pool tundi oli läbi, tõstsin kuumuse 200ºC peale ja lisasin 15 minutit küpsemisaega. Tulemuseks olid pealt pisut karamellised ploomid. Lasin koogil jahtuda ja kibelesin sööma.

Retsept ja tekst on pärit Maru kööginurgast.

0 comments: