16 märts 2010

Lahtine lõhepirukas

Hea soolane suutäis - lahtine pirukas lõhega ehk peenemalt öeldes quiche. Muretaina põhjale võib lisada mida iganes ja ikka on maitsev. Seekord sai tehtud pirukas soolalõhe ja sibulaga. Ka liiga palju koostisosi pole hea, varjutades üksteise maitseid. Pakkusin pirukat sõbrannadele teekõrvaseks suupistet, aga ka järgmisel päeval sõin täitsa omaette roana koos hautatud tüümianiporganditega.


Muretainas:
* 3dl nisujahu
* 125g võid
* 1tl küpsetuspulbrit
* 3sl külma vett
* soola

Täidis:

* 200g soolalõhet
* 6 homaari saba (või vähisabasid)
* 2 sibulat
* 2dl riivjuustu
* 1dl hapukoort
* 1dl piima
* poole sidruni värskelt pressitud mahl
* pipart, tilli

Sega jahu, küpsetuspulber, sool, lisa kuubikuteks lõigatud külm või ja näpi sõrmedega ühtlaseks puruks. Lisa jääkülm vesi ja sega kiiresti, kuni tekib koosseisev tainas. Pane tainas minimaalselt pooleks tunniks külmkappi, rulli siis kettaks ning kata sellega pirukavormi põhi ja ääred. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit.

Täidise jaoks haki sibul ja tükelda kala. Puhasta homaarisabad. Sega hapukoor, piim ja lahti klopitud munad, maitsesta pipra ja sidrunimahlaga ning sega juurde riivutud juust (soola ei tasu lisada, kuna kala on juba piisavalt soolane). Eelküpsetatud pirukapõhjale laota mereannid, sibul ja vala üle munapiima seguga. Puista üle ka veidi tilli ja küpseta veel 20-25 minutit.

0 comments: