28 veebruar 2010

Ricotta kook punaste sõstardega

Ei saanud ka magustoidu puhul üle Itaaliast. See hõrk kook võtab küll päris palju aega, aga tulemus on igat sekundit väärt. Ausalt öeldes proovisin ricotta juustu esimest korda - ta on sarnane meie kohupiimaga, kuid tekstuurilt peenem, kohevam ja maitselt kreemjam. Originaalis tehakse Itaaliast pärit ricottat pecorino (lambapiimajuust) valmistamisest järele jäänud vadakust ja eriti soositud ongi ta magustoitudes ja juustukoogis. Kuid mitte ainult - seda võib segada ka kümaks kastmeks kartulitele või kasutada raviooli- ja kannelloonitäidisena.

 

Põhi:
* 6dl nisujahu

* 1,5dl suhkrut
* 50g külma võid (kuubikutena)
* 1,8dl oliiviõli

Täidis:

* 750g ricotta juustu
* 1,5dl tuhksuhkrut
* 1sl jahu
* 1tl kaneeli
* 1,5dl rosinaid
* 3sl seedermänni seemneid
* 1tl vanillisuhkrut
* 3dl punaseid sõstraid


Sega tainaained ühtlaseks massiks ja pane umbes tunniks külmkappi. Suru kätega 24cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele ning lase veel 20 minutit külmkapis seista. Eelküpseta 10 minutit 180-kraadises ahjus fooliumi all. Eemalda paber ja küpseta veel 5 minutit.
Sega kõik täidiseained kokku ja laota põhjale. Küpseta 180-kraadises ahjus umbest tund aega. Jahuta ja serveeri.

Algne retsept Itaalia juurtega Muhu saarel elava Sikke Sumari raamatust Namaste.

0 comments: