21 veebruar 2010

Kodused koorikleivad köömnetega

Need kahest poolest koosnevad väikesed leivakesed, mille kooriku all peitub õhuke, kuid mahlakas sisu, on imehead päeva alustamiseks. Eriliseks teevad maitse köömned, mida poes leiduvates koorikleibades ei leidu. Veel erilisemaks teeb leivakesed see, et nüüd saan neid valmistada Saaremaa põllumehe isekasvatatud käsitsivalmistatud rukkijahust, mis teeb nad ökoloogiliselt puhtamaks ja maitsvamaks. Poejahu on tunduvalt peenemaks jahvatatud, aga sellega on juba tainast sõtkudes käe all tunda, kui kena sõmer pätsike sellest valmib. Väga palju leivakesed ei kerkinud, järgmine kord vormiksin need pisut suuremad-laiemad. Kes krõbedamaid eelistab, vajutagu tainapallid õhemad.


6-8 pätsikest:
* u. 400g rukkileiva jahusegu (Veski Mati valmissegu või puhas rukkijahu ja veidi nisujahu)
* 0,5 pakk kuivpärmi (või 25g presspärmi)

* 2tl köömneid
* 1tl koriandrit

* 3,5 dl vett
* 2tl soola (soovi korral ka veidi suhkrut)


Sega jahu kuivpärmi ja maitseandjatega. Soojenda vesi 45-50 kraadini, lisa kuivainetele ning töötle ühtlaseks tainaks. Tainas ei tohi olla liiga tihke, muidu jäävad leivakesed puised ja kõvad. Kata kauss rätikuga ja lase tainal kerkida soojas kohas 1 tund. Tõsta kerkinud tainas töölauale ja sõtku kergelt läbi. Jaga 6-8 ühesuuruseks tükiks, vormi neist pallikesed ja vajuta laiaks. Tõsta ahjuplaadile, torka kahvliga augud sisse ja jäta 30 minutiks kerkima. Küpseta eelsoojendatud ahjus 225 kraadi juures 15 minutit. Veidi jahtunult lõika pooleks ja naudi koos võileivatäidisega.

Retsept Annely Maksani jätkukoolituselt Veski Trahteris.

0 comments: