29 november 2009

Küüslaugu-tüümiani leib

See leib on turgutuseks nurga taga hiilivatele batsillidele ja viirustele.
Valmista leib põhiretsepti järgi ja lisanditena kasuta:

* 6 küünt peeneks hakitud küüslauku (mida peenem tükeldus, seda tugevam maitse)
* 2tl kuivatatud tüümiani


Põhiretsept ühe pätsi leiva kohta:
Juuretis segada 0,33l käesooja veega. Lisada juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks keefiri paksune kört. Katta kauss pealt rätikuga ja jätta sooja kohta hapnema 10-12 tunniks. 

Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada:
* 2tl soola
* 0,5dl suhkrut

Vähehaaval lisada juurde jahu (0,3 - 0,5 kg) ja sõtkuda, kuni taigna sisse tuleb "lurts". Lisada meelepärased lisandid ning panna tainas vormi. Jäta sooja kohta rätiku alla kerkima 2-4 tunniks. Mida rohkeim lisandeid, seda kauem kerkib.

Kerkinud leib küpsetada järgnevalt:
* 250 kraadi juures 15 minutit
* 220 kraadi juures 15 minutit
* 200 kraadi juures 15 minutit
* 180 kraadi juures 25-30 minutit

Ahju panna ka kauss veega ja pintseldada paar korda küpsemise jooksul koorikut. Valmis leib pana märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.

0 comments: