02 november 2009

Halloweeni krutskitega kõrvitsapirukas


Vanaemalt saadud muskaatkõrvits vajas tegemist ja mis saaks olla parem aeg kui Halloween. Suhteliselt väiksest kõrvitsast sai ühe piruka, kuid ootused küpsetisele olid vist liiga kõrged. Maitse oli hää ja värvus suurepärane tulenevalt muskaatkõrvitsa oranžist toonist, aga wow efekti just ei tekkinud. Millegipärast ei sulanud ka kõrvitsapüreesse lisatud sinihallitusjuust ära, vaid jäi tükkidena piruka sisse üllatama. Sellegipoolest järgmisel päeval külmana oli pirukas hoopis maitsvam ja ka kõrvitsa mahe maitse tuli rohkem esile.

Rukkitainas:

* 2dl rukkijahu

* 1,5dl nisujahu
* 1 tl küpsetuspulbrit
* 0,5tl soola
* 1,5 dl külma vett
* 2sl õli

Täidis:
* 500g kõrvitsat (viljaliha)
* 2dl piima
* 4 muna
* 2dl 10% rõõska koort
* 1sl tüümiani
* muskaatpähklit
* soola, musta pipart
* 100g sinihallitusjuustu

Sega kuivad ained omavahel, lisa vesi ja õli. Sega tainas ühtlaseks ja hoia kuni täidise valmimiseni jahedas.
Lõika kõrvits kuubikuteks ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta soolaga ning küpseta seejärel 200kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni kõrvits on pehme. Seejärel püreesta kõrvitsa viljaliha ja piim köögikombainis, siis klopi munad rõõsa koorega ning lisa kõrvitsapüree. Maitsesta tüümiani, soola, pipra ja muskaadiga.
Vala täidis pirukapõhjale, laota peale juustukuubikud.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni täidis on küpsenud. Kui pirukas kipub pealt liialt pruunistuma, siis kata fooliumiga. Lase pirukal enne serveerimist taheneda. Eriti hea järgmisel päeval.

Retsept kombineeritud kahest Nami-Nami retseptist: Toitev kartulipirukas ja Kõrvitsa-sinihallitusjuustupirukas.

0 comments: