22 juuli 2009

Algus on tehtud - mustikakeeksiga

Tegin ka blogimisega algust – viimased päevad on möödunud vaid kokandus blogides surfates ja tekkis lihtsalt tunne, et peaks samuti oma tegemised kirja panema. Eriti praegu, kus metsa- ja aiaande on niivõrd palju – ei saa ju neid kõiki fantastilisi saadusi kasutamata jätta. Ja kui värvikirevad nad kõik on – lillakassinised mustikad, punased sõstrad, oranžid kukeseened, veripunased kirsid....
Eelmine nädalavahetus sai sel aastal esimest korda metsas käidud, mustikaid ja kukeseeni korjamas. Muidugi oli metsast tulles söögiks värsked kartulid kukeseenekastmega. Sellest lihtsast kuid suurepärasest hõrgutisest ei taibanud aga pilti teha. Minu esimene ülespildistamine oli aga ise korjatud mustikatest tehtud Mustikakeeks väikese vaarikalise kõrvalepõikega (retsepti allikas siit). Oioi kui maitsev see oli, kuigi mustikaid oleks võinud rohkem olla...ikka nii, et mustab. Järgmine kord panen raudselt topelt koguse.

Tainas:
* 125 g võid

* 2,5 dl suhkrut (piisab ka vähemast)
* 2 muna
* 4 dl jahu

* 0,5 tl soodat (asendasin 1tl küpsetuspulbriga)
* soola
* 1,5 dl keefiri
* 1 tl riivitud sidrunikoort
(väga maitsev on ka mandariinikoorega - sel juhul tee ka glasuur mandariinikoore ja -mahlaga)
* 1 sl sidrunist pressitud mahla
* 2-3 dl (värskeid) mustikaid ja vaarikaod

Glasuur (tegin ilma):

* 1,5 dl tuhksuhkrut
* 0,5-1 tl riivitud sidrunikoort
* 3 sl sidrunimahla

Sulata või, sega sisse suhkur. Vahusta ükshaaval sisse munad. Sega omavahel jahu, sooda ja näpuotsatäis soola, lisa kuivainesegu vaheldumisi keefiriga või-munavahule. Sega hulka riivitud sidrunikoor ja -mahl. Vala pool tainast võiga määritud ja riivsaiaga üle raputatud keeksivormi. Riputa peale pool mustikatest. Vala peale ülejäänud tainas ning lisa ka ülejäänud mustikad. Küpseta 180kraadises ahjus 60 minutit. Kontrolli keeksi küpsust tikuga.Lase keeksil 15 minutit vormis jahtuda ning kummuta siis välja. Sega kokku glasuur ja nirista see jahtunud keeksi peale.


Tegelikult leidsin veel teisigi mustikakeekse, mida proovida – näiteks Apelsinimaitseline puudersuhkruhärmatise ja koogi näoga mustikakeeks.

Oma andekate nimetuste ja tekstide tõttu peaks järgmisena soetama kokaraamatu “Maru maitsev maailm”, sest see tundub just see õige, ja minu moodi - lihtsad asjad väikese kiiksuga.

0 comments: