14 november 2010

Tiramisu

Traditsioonilise isadepäeva küpsisetordi asemel sai sel aastal tehtud hoopis itaallaste küpsisetort Tiramisu. Kuna ma Amaretto likööri kasutada ei tahtnud, lisasin immutamisel hoopis mõrumandli essentsi, mis päris hästi tasakaalustas tordi rammusust. Tiramisut pakutakse nii tordina, kausimagustoiduna kui ka üksikutesse pokaalidesse serveerituna. Variatsioone on tõesti palju. Järgmine kord lisaksin ilmselt koogi peale või vahele veidi hapukat moosi, sest tegemist on ikka tõeliselt magusa suutäiega. Aga kohvi kõrvale üks väike tükike Tiramisut on lausa suurepärane ka ilma moosilisandita.


* 350g Lady Fingers biskviitküpsiseid
* 500g mascarpone toorjuustu
* 3 munakollast
* 1,5dl tuhksuhkrut
* 1tl vanillsuhkrut
* 2dl vahukoort

Immutamiseks:
* 5dl kanget kohvi
* veidi mõrumandli essentsi (originaalis 1dl Amaretto likööri)

Peale:
* 1sl kakaopulbrit
(* mustsõstra või muud hapukat keedist)


Sega omavahel toorjuust, munakollased, suhkrud ning vahustatud koor. Sega kohv ja mandliessents. Kasta küpsised ükshaaval kohvisegusse ja aseta serveerimisalusele esimene kiht küpsiseid. Määri peale neljandik mascarponekreemist. Tee nii veel 3 kihti. Lase tordil imbuda ja maitsestuda külmkapis vähemalt 5 tundi kuni üleöö. Enne serveerimist puista üle kakaoga (või nirista peale keedist).

Retsept "Tordiraamatust".

0 comments: