25 juuli 2009

Leivategu presidendiproua moodi

Olen juba mitu päeva mõelnud, et peaks naabrite aeda raksu minema, omal ju mul tikreid ja teisi sõstralisi ei kasva. Õnneks ei ole neil selle vastu midagi, pigem on nad õnnelikud, et keegi tigedad tikrid viitsib ära korjata. Tahtsin katsetada ära vale aprikoosimoosi ehk tikrid ühes porganditega. Tulemus oli lihtsalt super.

Vahepeal kui moos podises, panin kerkima leiva. Kui ikka ühe korra oled kodust
leiba proovinud, siis poe oma enam ei tahagi. Alguses tundus, et see on ilgelt suur ettevõtmine, aga kui paar korda tehtud, ei pea isegi retsepti enam vaatama.


Valmistasin ka värsketest-värvilistest porganditest, kaalikatest, kapsast, sibulast ja kartulitest ühepajatoidu. Maitse oli iseenesest niivõrd hea, et isegi maitseained ei pidanud lisama.

Presidendiproua Evelin Ilvese Ärma leib

Vaja läheb (valmib 3 pätsi leiba):

* 1,5 l vett

* 6 tl soola
* 3 peotäit linaseemneid, nisukliisid või muid seemneid (pähkleid)
* 6-8 spl tavalist nisujahu
* Kuni 150 g fariinsuhkrut (või muud tumedat suhkrut, sobib ka tavaline valge suhkur)
* 1 kg kuni 1,5 kg rukkijahu

1. Päev / Õhtu
Juuretise tegu:
* Võta kaanega pott või suurele kausile rätik peale
* Lisa olemasolevale juuretisele 1,5 l sooja vett (mitte kuuma!!!) ja sega
* Lisa rukkijahu nii palju, et näeks välja nagu kama
* Kata pott kaanega või rätikuga ja lase seista soojas vähemalt 16 tundi

2. Päev / Õhtu
Leivataigna tegu:
Lisa valminud juuretisele:
* Sool
* Fariinsuhkur
* Seemned (nisukliid, pähklid, rosinad vm)
* Nisujahu
* Rukkijahu (niipalju, et oleks parajalt paks tainas)

Võta ära uus juuretis 5-6 spl (max 2 portsu, 1 endale ja 1 sõbrale). Hoida võib seda kilekotis või võikarbis, kindlasti külmkapis!
Vormid määri võiga/margariiniga korralikult, eriti nurgad. Silikoonvormi ei pea määrima.
Pane tainas vormidesse ning täida need pooltäis. Jagub kolm keeksivormi.
Silu pealt märgade kätega ning kerkimise vaatamiseks tee sõrmega 3 auku sisse.
Kata vormid kerkimiseks rätiga. Lase kerkida umbes 2-4 tundi, seni kuni vormid on ääreni.
Soojas kerkib paremini, nt põrandaküttega põrandal!

Küpsetamine:

* Eelsoojenda ahi 250 kraadini
* Pane vormid ahju keskmisele siinile
* Küpseta 20-25 min
* Keera kraad 200 kraadi peale ning küpseta edasi 45-50 min
* AHJU UST VAHEPEAL AVADA EI TOHI!!!
* Kui küpsetad nt väikses ahjus kahel real, siis 10 min enne valmimise lõppu vaheta vormidel kohti.
* Võta leib ahjust välja ja pintselda külma veega, et koorik läigiks
* Kata rätikuga ja hoia u 30 min vormis jahtumas (kuumalt lõigates võib laguneda)


Veel nippe:
* Kui tainas jääb vedelaks, siis küpsetamisel jääb leivakoorik lahti, siis tee järgmine kord paksem tainas!
* Juuretis seisab külmkapis hästi 2 nädalat. Ka 3-4 nädalat on veel hea. Mida vähem aega seisab, seda parem!
* Kui juuretis on kaua seisnud, kerkib tainas kiiremini!
* Kui unustad juuretise võtta enne kui on kerkinud, siis võta kohe kui meenub. Peaasi, et enne küpsetamist.
* Vajad 3 keeksivormi selle koguse peale. Kui tahad vähem teha, pane vett jt aineid vastavalt samuti vähem.
* Maitsele vastavalt võid lisada leivale igasugu lisandeid (seesamiseemneid, päevalilleseemneid, köömneid jms)
* Üks leib anna alati sõbrale!

0 comments: