31 august 2010

Mesine ploomi-õuna krõbedik

Mõnus veidi hapukas ja koduse kaerahelbe kattega magustoit minu värskest kokaraamatust riiulil. Oma Maitse retseptiraamat 5 aasta parimate retseptidega õigustab end igati. Leidsin siit samu retsepte, mida olin ka ise juba kaustikusse köitnud. Aga nüüd tagasi magustoidu juurde.


Kahele:

* 2sl jahu
* 4sl võid
* 2sl suhkrut
* 1sl jämedaid kaerahelbeid
* väike peotäis kreeka pähkleid
* 6 ploomi
* 2 väikest õuna (või 1 suur)
* hautamiseks pisut vett
* 4tl mett
* serveerimiseks hapukoort


Mudi jahu hulka külm või, suhkur, kaerahelbed ja hakitud kreeka pähklid. Poolita ploomid ning lao poti põhja. Lisa ka sektoriteks lõigatud õunad. Lisa pisut vett ja mett ning lase keema tõusta. Kui viljad on peaaegu pehmed, tõsta need ahjuvormidesse, nirista peale mett ja puista üle puruga. Küpseta 200-kraadises ahjus 25min või kuni purukate on kuldpruun. Serveeri külma hapukoorega.

21 august 2010

Suvikõrvitsa carbonara suitsupeekoniga

Imemaitsev pastaroog kreemise carbonara kastmega. Tavalised koorega pastad ei ole just mu lemmikud, kuna on liiga rasked, aga carbonara on hoopis muna ja parmesani baasil ning kuidagi hoopis mahedam. Kergelt krõmpsuvad suvikõrvitsad teevad selle pasta mõnusalt kergeks. Retsept Jamie at Home raamatust (mis on nii paks, et katsetamist jagub aastateks :))


Kolmele:
* pool suurt või vastavalt väikseid suvikõrvitsaid

* penne pastat
* soola, musta pipart
* 2 munakollast
* 50ml kohvikoort

* kena peotäis parmesani juustu
* oliiviõli
* 6 viilu suitsupeekonit
* peotäis värsket tüümiani


Pane soolaga maitsestatud vesi keema ja keeda penne pasta al dente. Samal ajal viiluta suvikõrvits penne-laadselt. Pane kaussi munakollased, kohvikoor ja pool Parmesani kogusest, vispelda kahvliga ja maitsesta kergelt. Aja pann kuumaks, lisa õli ja tükeldatud peekon ning prae kuni peekon on krõbe ja pruunistunud. Lisa suvikõrvitsa viilud, tüümiani lehed ja veidi pipart ning pruunista kuni suvikõrvitsad hakkavad kuldseks muutuma. Järgmine samm peab toimuma kiirelt. Kui pasta on valmis, jäta alles veidi sama vett ja ülejäänud vala ära. Kalla pasta koos vähese keeduveega pannile. Nüüd eemalda tulelt ja lisa carbonara kaste kergelt segades. Kui teeksid seda pliidil, hakkab muna hüübima. Kui vaja, maitsesta veel ja serveeri ülejäänud Parmesaniga.

08 august 2010

Suvevärviline risoto kukeseentega

Oranž nagu väikesed värsked porgandid, kollane nagu esimesed pisikesed kukeseened ja roheline nagu tervislikud läätsed.


* 1 suur küüslaugu küüs
* pool sibulat
* peotäis värskeid porgandeid
* õli
* 2dl riisi

* 7dl vett
* 1sl valge veini äädikat
* 100g kukeseeni (eelnevalt praetud)
* peotäis läätsesid ja mungoaidusid
* 75g merevaiku
* soola, pipart


Tükelda küüslauk, sibul ja porgandid ning prae kergelt õlis. Lisa riis ja kuumuta veel. Lisa sorts valge veini äädikat ja hakka vähehaaval lisama vett - kui riis on vee endasse imanud, lisa juurde. Kui riis on peaaegu valmis, pane pannile eelnevalt läbi praetud kukeseened, idud ja merevaik ning lase veidi podiseda. Maitsesta vähese soola ja pipraga.