28 aprill 2010

Basiilik ja kurgirohi võtavad ilmet

Väike fotopostitus aknalaual kasvavate ürtide kohta. Basiilik ja kurgirohi on juba oma nägu, suuresti tänu päiksepaistelistele ilmadele viimasel nädalal. Selle ühe nädalaga on nad kasvanud rohkem kui terve kuu aja jooksul kokku.

26 aprill 2010

Pastelsed peedimuffinid sinihallitusjuustuga

Imehead soolased muffinid ilma soolata - täpselt õige soolasuse annab sinihallitusjuust. Peeti oleks võinud isegi rohkem panna, oleks veelgi mahlasemad saanud. Lisaks heale maitsele on need muffinid ka imearmsad, pastelse roosa värvusega - ei raatsi kohe ära süüagi.


12 muffinit:
* 5dl nisujahu

* 1sl küpsetuspulbrit
* 2tl kuivatatud basiilikut
* 100g sinihallitusjuustu
* 100g keedetud peeti
* 2dl 10% kohvikoort
* 3 muna
* 3sl külmpressitud oliiviõli

Sega kuivained omavahel, lisa sinihallitusjuustupuru ja riivitud või väikesteks kuubikuteks lõigatud peet. Sega õrnalt juurde rõõsk koor, munad ja õli. Tõsta tainas muffinipaberitesse ning küpseta 200kraadises ahjus umbes 18 minutit.

25 aprill 2010

Kohvimaitselised köögiviljad

Kohvi sisaldavat retsepti ajendas proovima nami-nami kooskokkamine. Pole juba ammu kooskokkamisest osa võtnud, aga suure kohvisõbrana ei saanud seda küll kahe silma vahele jätta. Väga suuri emotsioone see roog ei tekitanud, aga hea vaheldus lihtsalt vokitud köögiviljadele oli küll.


* 3 porgandit
* pool väikest kapsast
* 1sl õli
* 1dl kohvi
* 1sl tumedat siirupit või fariinisuhkrut

Kuumuta õli vokipannil. Lisa ribadeks hakitud aedviljad ning kuumuta paar minutit pidevalt segades. Maitsesta valmiskohv siirupiga ning vala pannile. Hauta kaane all umbes 15 minutit.

19 aprill 2010

Cannellonivorm kodujuustu-tuunikala täidisega

Ma ei saa aru, miks igal pool cannellonivormi retseptides on kasutatud lasanjeplaate, kui on olemas valmis cannelloni torud. Neid täita on ju hoopis lihtsam kui mässata ja plaate rulli keerata. Igaühele ilmselt oma ja originaalis on siis võibolla kasutatud just plaate?! See vormiroog on taas Kohupiima-kodujuusturaamatust. Kevadiselt kerge lõunasöök, kõrvale näiteks värske rukkola salat ja kirsstomatid. 

* 10 cannelloni toru
* 200g kodujuustu
* 1 väike karp (185g) tuunikalatükke vees
* oliiviõli
* 2 sibulat
* 2 küüslauguküünt
* 400g purustatud tomateid
* 1tl suhkrut
* soola ja musta pipart
* värsket punet ja münti
* peale riivjuustu

Valmista esmalt tomatikaste. Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul ja küüslauk ning kuumuta paar minutit. Lisa tomatikonserv, kuumuta keemiseni ja lisa suhkur, sool, pipar. Keeda umbes 10 minutit. Tõsta segu tulelt ja püreeri saumikseriga ühtlaseks. Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega omavahel kodujuust, tuunikalakonserv, külmpressitud oliiviõli ja värsked ürdid. Täida cannelloni torud ja aseta tihedalt ahjuvormi. Vala peale tomatikaste ja puista üle riivjuustug. Küpseta 40 minutit.

18 aprill 2010

Jõhvika ja vanilje muffinid

Jätkame muffini teemadel :) Nende muffinite puhul lööb õige vanilje maitse välja alles jahtunult. Meenutavad klassikalisi inglise muffineid mõnes Londoni kohvikus...mmm kuidas tahaks sinna jälle ja jälle minna... tervitused siinkohal ka Tetsule ja pisikesele Taylor Nicole'ile.


12 muffinit:
* 4dl jahu
* 2dl piima
* 1dl kuivatatud jõhvikaid (leotada min. 1h apelsinimahlas ja nõrutada)
* 1dl suhkrut
* 0,5dl sulatatud võid
* 1 muna
* 3tl küpsetuspulbrit
* 1 suur vaniljekaun (poolitada ja seemned eemaldada, kauna panin tagasi purgi sisse kuivama)
* kaneeli peale raputamiseks

Sega suures kausis jahu ja küpsetuspulber. Lisa suhkur. Teises kausis klopi lahti muna, lisa sulatatud või, piim ja vanilje seemned. Lisa vähehaaval kuivainete segule ja sega. Kõige lõpus lisa kuivatatud jõhvikad.  Täida muffini vormid 3/4 tainaga ja küpseta 180 kraadises ahjus 20-22 minutit. Lõpetuseks puista peale jahvatatud kaneeli.

Retsept Jamie veebist.

Turgutame juuretist

Ega siin midagi pikalt kirjutada ole, aga eile selgus, et minu juuretis on veits stressis ja ei aja leivatainast piisavalt käärima. Täna siis poodi keefiri ostma ja eks näis, kas tuleb eluvaim tagasi.

14 aprill 2010

Searibi röstitud porgandite, peetide ja rosmariiniga

Esimene retsept, mis hakkas silma Jamie Oliveri raamatust "Jamie at Home". Jamie retseptid tema lihtsuses on proovimist väärt. Sellest raamatust ei leia kindlasti mingeid gurmee-roogasid, aga see mind just võluski.  Toidu oma maitsed säilivad ja Jamie õpetab, kuidas erinevate maitsetaimedega neid veelgi paremini esile tuua. Selles konkreetses retseptis tuleb ahjus röstides suurepäraselt välja porgandite ja peetide magus maitse. Searibi oma naturaalsuses saab ka ahjus mõnusalt mahlaseks, lihtsalt soola ja pipart ja rosmariini lehti ja ei midagi võltsi. Väga ehe. Köögivilju rösti just nii palju, kui jaksad ära süüa.


* porgandid
* peedid
* mõned kartulid
* soola, pipart
* küüslauguküüsi
* külmpressitud oliiviõli
* ühe apelsini mahl
* värske rosmariini lehti
* balsamiveiniäädikat
* 3 tükki searibi

Pane koorimata porgandid ja peedid eraldi pottidesse ja keeda soolaga maitsestatud vees 15-20 minutit. Seejärel koori ja vajadusel poolita suuremad porgandid ja peedid lõika neljaks. Ühes kausis maitsesta porgandid, lisades noaga puruks pressitud küüslauguküüned, oliiviõli ja apelsinimahl. Teises kausis maitsesta peedid ülejäänud küüslaugu, rosmariini, balsamiveiniäädika, soola ja pipraga. Aseta ahjuvormi kõrvuti porgandid, peedid ja kooritud-sektoriteks lõigatud toored kartulid. Rösti ahjus 220 kraadi juures umbes 30 minutit.

Maitsesta liha soola ja pipraga, lisa rosmariini lehed ja värskelt pressitud apelsinimahla. Prae mõlemalt poolt pannil, kuni liha muutub kuldseks. Seejärel aseta ka liha ahju (kui pann kannatab, siis kasuta sama panni, millega praadisid) ja küpseta umbes 15 minutit. Selleks ajaks peaks ka köögiviljad kenasti kuldsed olema. Viimane lihv anna grillelemendi all 5 minutit.

Tõeliselt mahlased rabarbrimuffinid

Uue muffinipanni tõttu alustasin suuremat sorti muffiniretseptide otsingut ja sattusin ka selle Nami-nami retsepti otsa. Nagu väidetud, nii ka oli - tõeliselt mahlased ja mitte liiga magusad. Pidid head olema ka järgmisel päeval, aga kahjuks nii kaua need meie kodus ei seisnud. Kasutasin ära viimase karbi külmutatud rabarbareid (et need liiga vesised ei oleks, ei lasknud ma rabarbritel täielikult ära sulada). Nüüd jääb oodata ainult uute-värskete kasvamist. Kindlasti kasutan seda retsepti veel. Lisaks rabarbrimuffinitele tegin ja soovitan proovida ka väga maitsvaid porgandi-apelsini muffineid.


12 muffinit:
* 2 muna
* 1,5dl suhkrut
* 2,5dl nisujahu
* 1tl küpsetuspulbrit
* 2tl vanillisuhkrut
* 1tl kaneeli
* 150g hapukoort
* 50g sulatatud võid
* 300-400g tükeldatud rabarberit
* demarera suhkrut

Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sega kuivained omavahel. Sega munavahu hulka vaheldumisi hapukoor, jahtunud sulavõi ja kuivained. Viimasena lisa rabarbritükid. Jaota tainas paberist muffinivormidesse, pannes vormid ääreni täis. Soovi korral puista peale kaneeli ja demerara-suhkrut. Küpseta 225kraadises ahjus umbes 15 minutit.