28 veebruar 2010

Ricotta kook punaste sõstardega

Ei saanud ka magustoidu puhul üle Itaaliast. See hõrk kook võtab küll päris palju aega, aga tulemus on igat sekundit väärt. Ausalt öeldes proovisin ricotta juustu esimest korda - ta on sarnane meie kohupiimaga, kuid tekstuurilt peenem, kohevam ja maitselt kreemjam. Originaalis tehakse Itaaliast pärit ricottat pecorino (lambapiimajuust) valmistamisest järele jäänud vadakust ja eriti soositud ongi ta magustoitudes ja juustukoogis. Kuid mitte ainult - seda võib segada ka kümaks kastmeks kartulitele või kasutada raviooli- ja kannelloonitäidisena.

 

Põhi:
* 6dl nisujahu

* 1,5dl suhkrut
* 50g külma võid (kuubikutena)
* 1,8dl oliiviõli

Täidis:

* 750g ricotta juustu
* 1,5dl tuhksuhkrut
* 1sl jahu
* 1tl kaneeli
* 1,5dl rosinaid
* 3sl seedermänni seemneid
* 1tl vanillisuhkrut
* 3dl punaseid sõstraid


Sega tainaained ühtlaseks massiks ja pane umbes tunniks külmkappi. Suru kätega 24cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele ning lase veel 20 minutit külmkapis seista. Eelküpseta 10 minutit 180-kraadises ahjus fooliumi all. Eemalda paber ja küpseta veel 5 minutit.
Sega kõik täidiseained kokku ja laota põhjale. Küpseta 180-kraadises ahjus umbest tund aega. Jahuta ja serveeri.

Algne retsept Itaalia juurtega Muhu saarel elava Sikke Sumari raamatust Namaste.

Killuke päikest Itaaliast - spagetid pähklises pestokastmes

Itaalia köök on alati olnud üks minu lemmikutest. Ühest küljest selle pärast, kui maitsvaks valmivad sealse päikese all küpsenud ürdid, puuviljad, köögiviljad. Teisalt selle pärast, kui geniaalselt lihtsalt valmivad nende pastad ja pitsad - ükskõik, mida sisse või peale laotad, valmib toiduklassika. Kolmandaks itaallaste traditsioonid - see, kuidas nad panevad toitu oma hinge ja kasvõi hilisõhtuni perega koos isevalmistatud sööke naudivad. Ja loomulikult ei saa unustada nende veinikultuuri - serveeri näiteks järgnevat pähklise ja päikeseküpsete tomatite täiusliku maitsega pastat koos suurepärase Chiantist pärit veiniga ja tulemus on tõeliselt nauditav.


Kahele:
* spagetid
* 1 suurem küüslauguküüs
* 2 päikesekuivatatud tomatit
* väike peotäis seedermänni seemneid
* 2 sl rohelist pestot
* ohtralt hernevõrseid
* soola, pipart


Keeda spagetid al dente. Samal ajal rösti pannil peeneks hakitud küüslauk, seedermänni seemned ja tükeldatud päikesekuivatatud tomatid. Lisa pannile spagetid, veidi pastakeedu vett ja pesto ning sega kiirelt. Maitsesta vähese soola ja pipraga. Serveeri hernevõrsetega. Maitsekooslus saab täiuslik.

22 veebruar 2010

Rabarberikook mandlitega

Uskumatu ikka, mis õues toimub. Just jõuad lume roogitud, kui juba sajab uus laadung peale. Tõsine talv, mida pole juba aastaid nähtud - eriti Saaremaal. Eilsele saunaõhtule valmistasin kaasa selle mahlase kuldkollase rabarberikoogi, mis oli nagu kevadine päike talveõhtul. Tõeline kontrast. Peaaegu sama kontrastne, kui pärast kuuma sauna hüpata külma ja pehmesse lumehange :)


* 4 muna
* 1dl suhkrut
* 1dl sulatatud võid
* 1dl keefiri (või hapukoort)
* 4dl nisujahu
* 2tl vaniliinsuhkrut
* 2tl küpsetuspulbrit
* 400g rabarbereid
* mandleid

Vahusta munad ja suhkur, lisa sulatatud või ja hapukoor. Sega ettevaatlikult ja lisa nisujahu koos küpsetuspulbri ja vanilliinsuhkruga. Aseta peale rabarberid ja mandlilaastud. Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit.

Algne retsept Toidutarest.

21 veebruar 2010

Kodused koorikleivad köömnetega

Need kahest poolest koosnevad väikesed leivakesed, mille kooriku all peitub õhuke, kuid mahlakas sisu, on imehead päeva alustamiseks. Eriliseks teevad maitse köömned, mida poes leiduvates koorikleibades ei leidu. Veel erilisemaks teeb leivakesed see, et nüüd saan neid valmistada Saaremaa põllumehe isekasvatatud käsitsivalmistatud rukkijahust, mis teeb nad ökoloogiliselt puhtamaks ja maitsvamaks. Poejahu on tunduvalt peenemaks jahvatatud, aga sellega on juba tainast sõtkudes käe all tunda, kui kena sõmer pätsike sellest valmib. Väga palju leivakesed ei kerkinud, järgmine kord vormiksin need pisut suuremad-laiemad. Kes krõbedamaid eelistab, vajutagu tainapallid õhemad.


6-8 pätsikest:
* u. 400g rukkileiva jahusegu (Veski Mati valmissegu või puhas rukkijahu ja veidi nisujahu)
* 0,5 pakk kuivpärmi (või 25g presspärmi)

* 2tl köömneid
* 1tl koriandrit

* 3,5 dl vett
* 2tl soola (soovi korral ka veidi suhkrut)


Sega jahu kuivpärmi ja maitseandjatega. Soojenda vesi 45-50 kraadini, lisa kuivainetele ning töötle ühtlaseks tainaks. Tainas ei tohi olla liiga tihke, muidu jäävad leivakesed puised ja kõvad. Kata kauss rätikuga ja lase tainal kerkida soojas kohas 1 tund. Tõsta kerkinud tainas töölauale ja sõtku kergelt läbi. Jaga 6-8 ühesuuruseks tükiks, vormi neist pallikesed ja vajuta laiaks. Tõsta ahjuplaadile, torka kahvliga augud sisse ja jäta 30 minutiks kerkima. Küpseta eelsoojendatud ahjus 225 kraadi juures 15 minutit. Veidi jahtunult lõika pooleks ja naudi koos võileivatäidisega.

Retsept Annely Maksani jätkukoolituselt Veski Trahteris.