25 oktoober 2009

Leivalõhnaline pühapäev

Seekord küpsetasin ühe leiva Koduleivaraamatu retsepti järgi - parmesani ja tšilliga. Viimasega ei lubatud väga liialdada, aga tegelikult oleks võinud terve kauna ikkagi lisada. Uus Koduleivaraamat on väga soe ja südamlik teos, ideaalne jõulukingiks :) Jagub põnevat lugemist ja huvitavaid retsepte (järgmiseks vaatasin välja suitsukana-musta ploomi leiva) ning kõike seda seob kaunis kujundus nii sees kui väljas.

Parmesani-tšillileib:

* 1/3 leivatainast
(vt põhiretsepti siit)
* 100g parmesani juustu
* 0,5 seemneteta tšillikauna või tšilli maitseainet


Riivi juust või lõika noaga õhukesteks liistakuteks. Haki tšillikaun tükkideks. Sega mõlemad komponendid tainasse, küpseta nagu tavalist rukkileiba.

Teisele leivale lisasin kuivatatud jõhvikaid ja metsapähkleid. Jõhvikad annavad leivale mõnusalt magusa meki ja pähklid on lihtsalt sellised kodused, maalähedased.

Jõhvika-pähklileib:

* 1/3 leivatainast 

* 35g kuivatatud jõhvikaid
* 35g terveid metsapähkleid


Sega terved tükeldamata kuivatatud jõhvikad ja pähklid leivatainasse ning küpseta tavapäraselt.

18 oktoober 2009

Täidetud paprikad

Täidetud paprikad on üks meie pere lemmikroogasid ja eriti soodne on neid praegu sügisel teha. Kui tavaliselt küpsetatud köögiviljad mehele ei meeldi, siis paprikatele ei suuda vastu panna isegi tema :) Ja üldse meeldib mulle praegu paprikaid igale poole lisada, sest nad on lihtsalt nii hea magusa maitsega.  Kui näiteks imporditud tomatid on suhteliselt maitsetud, siis Hispaaniast toodud paprikatele peab küll kiitust avaldama.

* 3 punast paprikat
* 200g kanafileed
* 100g toorjuustu
* 1dl toorest riisi
* 2dl vett
* 3sl riivitud juustu
* 3tl riivsaia

* 1tl õli
* karrit, soola, pipart

Prae broilerifilee tükid kergelt mõlemalt poolt, et lõplik valmimine saaks toimuda ahjus. Maitsesta karri, soola ja pipraga. Keeda valmis riis. Sega kausis kokku broileritükid, riis ja toorjuust ning lisa segu puhastatud paprikate sisse. Kõige peale puista riivjuustu ja -saia. Raputa ka  küpsetusvormi põhja riivsaia ning aseta paprikad püstises asendis vormi. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Õunategu jätkub ehk õunamoos ingveriga

See Nami-Namist leitud retsept tundus väga teistmoodi ja otsustasin siiski mõned purgid moosi veel valmistada. Vähendasin suhkrukogust ja moos sai ikkagi piisavalt magus. Järelmaitsena jääb meeltesse veidi vürtsine ingver, mis mind selle moosi juures paeluski.

* 1kg haput õuna
* 1tl riivitud värsket ingverijuurt
* 2dl vett
* 1 sidruni mahl
* 0,3 kg moosisuhkrut

Tükelda puhastatud ja kooritud õunad õhukesteks viiludeks. Sega kõik ained potis ning keeda aeg-ajalt segades ligi 30 minutit. Vala kuumadesse steriliseeritud purkidesse. Sulge purgid õhukindlalt ning säilita võimaluse korral jahedas.

Õunakompott kerge kaneeli ja kardemoniga

Kuna eelseisvaks talveks on juba moose päris palju varutud, tegin hoopis õuntest kompotti. Hea magustoiduks võtta, kui värskeid koduseid õunu enam saada pole.

* 3kg õunu

* 1,5l vett
* 400g suhkrut
* 1tl jahvatatud kaneeli
* 0,5tl riivitud kardemoni

Siirupi valmistamiseks lase vesi pliidil keema, lisa suhkur, kaneeli, kardemon ning sega seni, kuni suhkur lahustub. Tõsta tulelt ning lase veidi jahtuda. Lõika puhastatud (koorega) õunad sektoriteks, eemalda südamikud. Lisa õunasektorid siirupile ning kuumuta ca 5-10 minutit ehk seni kuni õunad on kergelt pehmed.

Seejärel aseta õunasektorid ettevalmistatud purkidesse ja vala kuum siirup õuntele. Sulge kaaned koheselt ning tõsta purgid tagurpidi rätikule jahtuma.

Hea mõte! Riivi potti ka 1 sidruni koor ja lõpus pigista 3sl sidrunimahla, annab juurde väga hea tsitruse meki. Sellisel juhul võid kaneeli ja kardemoni ära jätta, aga toimi vastavalt tujule :)

Algne retsept siit.

17 oktoober 2009

Pariisi õunakook

Viimane aeg õunu kasutada ja teha üks maitsev kook. Kuna olen eelnevalt parimad palad kokku noppinud, ei kulunud ka retsepti otsimisele aega. Tänu suurele õunakogusele, on kook väga mahlane. Meenutas õunavormi. Kõige parem soojalt jäätisega.


Põhi: 

* 1,5dl jahu
* 1dl suhkrut
* 2tl küpsetuspulbrit
* 0,5tl soola
* 1tl vaniliinsuhkrut
* 3 muna
* 3sl õli
* 1dl piima
* 800g õunu


Kate:

* 0,75dl suhrkut
* 1 muna
* 50g võid


Sega jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillsuhkur. Lisa muna, õli ja piim. Koori õunad, eemalda südamik ja viiluta. Sega õunaviilud tainasse ning vala segu koogivormi.
Küpseta 200 kraadises ahjus 25-40 minutit. Vahepeal valmista kate. Sega omavahel suhkur, muna ja sulatatud või ning vala koogile. Küpseta veel 15 minutit. Jahuta vormis 10 minutit ja serveeri.

Retsept Toidutarest.

Kahe seemne ja mandli leib

Seekord leiba tehes, otsustasin seemneid kohe julgelt lisada, et neid ikka näha ja maitsest tunda oleks. Eelmisel õhtul panin juuretise veega hakkama ja laupäeva hommikul võis leivategu alata. Pärast taina valmimist ja "lurtsu" tekkimist (vt täielikku retsepti siit), lisasin:

* 1 väga suure peotäie päevalilleseemneid
* 1 keskmise peotäie seesamiseemneid

* 1 keskmise peotäie mandlilaaste

Pärast taina vormipanemist, silusin pealt õrnalt külma veega ja panin leiva sisse kõik head tunded-soovid. Kuumutasin ahju 250 kraadini, asetasin ahju ka veekausi ja küpsetasin, langetades temperatuuri järgnevalt:

* 250 kraadi juures 20 minutit
* 220 kraadi juures 10 minutit
* 200 kraadi juures 15 minutit
* 180 kraadi juures 30 minutit

15 oktoober 2009

Porgandi-kanahautis tüümianiga, seltsiks kuskuss

Kergelt magusa maitsega hautist täiendab rahuliku iseloomuga kuskuss. Oranžid porgandid rõõmustavad iga sööja taldrikut ja kuskuss valmib vaid mõne minutiga. Tekib mahe kooslus ent kuskuss teeb söögi piisavalt eriliseks ja on hea vaheldus tavapärasele riisile. Porgandihautist võid teha ka ilma kanata, näiteks pearoa lisandiks või kergeks eineks.

* 200g broilerifileed
* 4 porgandit
* vett
* 1,5tl suhkrut

* veidi soola
* 1sl võid
* tüümiani
* 250ml kuskussi

Lõika porgandid meelepärase kujuga tükkideks. Pane potti ja lisa nii palju vett, et porgandid on vaevu kaetud. Lisa sool, kata pott kaanega ja lase keema tõusta. Võta kaas pealt ja keeda, kuni pool veest on aurustunud. Seejärel lisa tükeldatud broilerifilee ja keeda, kuni kogu vesi aurustub. Lisa potti või ja suhkur ning sega. Porgandid on valmis, kui need on natuke värvi muutnud, kuid mingil juhul ei tohi need pruunistuda! Kõige lõpus lisa tüümian.

Vahepeal aseta keema eraldi potis 5dl vett kuskussi jaoks. Kui vesi on keema tõusnud, lisa kuskuss ja keeda 3 minutit aegajalt segades. Serveeri ühes hautisega.

Hautise retsept on inspireeritud Namaste tüümianiporganditest.

10 oktoober 2009

Kollase paprika supp

Õues on järsku nii külmaks läinud ja automaatselt tuleb isu soojade suppide järgi. Otsisin oma lemmik-supiraamatu välja ja valisin sealt sametise püreesupi paprikaga. Supp on tervislik ja väga maitsev (kogus sobiv kahele). Raamatu jätsin pliidi kõrvale järgmist supitegu ootama.

* 1tl õli
* 1 sibul
* 350ml kanapuljongit

* 1 kartul
* 0,5tl tüümiani
* musta pipart
* 2 kollast paprikat

Kuumuta kastrulis õli ja lisa hakitud sibul. Prae umbes 5 minutit. Kalla juurde puljong. Lisa tükeldatud kartul, tüümian, pipar ja tükeldatud paprika. Kuumuta keemiseni ja keeda, kuni köögiviljad on pehmed. Püreeri supp ja naudi koos musta röstitud leivaga.

Retsepti allikas 100 suppi, paja- ja vormirooga.

04 oktoober 2009

Kaerahelbeküpsised šokolaadi ja rosinatega

Krõbedad küpsised on suhteliselt magusad ja sobivad hästi vürtsika ingveriteega. Retsepti leidsin Elina köögist ja kohendasin seda veidi. Pallikesed oleks võinud väiksemadki olla, sest küpsised kerkisid päris lopsakaks, aga suurepärast maitset see ei muutnud. Küpsiste pealt on näha väikesed väljapiiluvad seesamiseemned.

* 50 g kaerahelbeid
* 120 g jahu
* 2 tl küpsetuspulbrit
* 100 g suhkrut
* 50 g rosinaid
* 50 g kamašokolaadi
* 1 sl seesamiseemneid
* 1 muna
* 5 sl õli


Sega omavahel jahu, kaerahelbed, küpsetuspulber, suhkur, seemned, rosinad ja hakitud šokolaad. Muna klopi õliga lahti ja lisa kuivainesegule. Sega kokku tainas. Vormi väikesed pallikesed ja suru küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil lapikuks. Jäta sisse ka vahed kerkimiseks. Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit.

Tomati-hakklihasupp

Lihtsalt valmistatava retsepti teevad eriti maitsvaks oad - kasuta valgeid konservube või veel parem värskeid türgi ube.

* 400g veisehakkliha
* 400g purustatud tomateid või endavalmistatud tomatihoidist
* 1 sibul
* 1 küüslauguküüs
* soola, purustatud musta pipart
* 1spl mett
* 1,5spl sidrunimahla
* 1l vett

* 3dl türgi ube.
* 2dl makarone

Pruunista hakkliha ja lisa purustatud tomatid, tükeldatud sibul, küüslauk, maitseained, mesi ning vesi. Hauta 10 minutit. Lisa oad ja makaronid ja hauta veel, kuni makaronid on pehmed. Serveeri maitserohelisega.