Kuna olen veel tõbine ning viimase nädala menüüsse on kuulunud küüslauguleivad ja ingeritee, siis vahelduse mõttes soovisin maitsemeeltele midagi muud. Suitsutatud kala tundus õige valik, sest mahedamaid maitseid ma hetkel lihtsalt ei tunne. Salati kogus on ühele.
* peotäis keedetud pastat
* 50g suitsulõhet
* 1 tomat
* riivitud parmesani
* soola, pipart, basiilikut
* 1sl sidrunimahla
Keeda meelepärane pasta ja aseta taldrikule. Lisa viilutatud tomat, kala ja kõige lõpus parmesan. Maitsesta vähese soola, pipra, värske basiiliku ja sidrunimahlaga.
29 september 2009
Soe pastasalat lõhega
Posted by Kertu at 20:32 0 comments
Labels: Kala ja mereannid, Pasta, Salatid
21 september 2009
Nami-nami kooskokkamine: Seene tartaletid
Minu esimene kooskokkamine nami-namikatega - teemaks seenepirukad. Valmistasin muretaina tartaletid võiseente ja sibulaga. Kasutasin ära kerges marinaadis seened, aga kindlasti sobivad ka värksed seened. Mõnus soolane suutäis sügisõhtul, kõrvale soovitan pakkuda näiteks puljongit. Muretainas nami-namist, sisu minu omalooming. Kogusest saab umbes 10 tartaletti.
Hapukoore-muretainas:
* 300g võid
* 150g hapukoort
* 2 muna
* soola, suhkrut
* 650g nisujahu
Täidis:
* 250g võiseeni (kerges marinaadis)
* 1 sibul
* 2 muna
* 150ml piima
* soola
Pehmenda ja vahusta või, lisa sool, suhkur, munad, hapukoor ja lõpuks jahu. Jaga tainas väikestesse tartaleti vormidesse ja aseta 30 minutiks külmkappi.
Samal ajal saad valmistada täidise - haki seened ja sibul ning prae pannil, kuni marinaad on aurustunud. Klopi lahti munad piimaga ja maitsesta vähese soolaga.
Kata pirukate põhjad fooliumiga ja eelküpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit. Seejärel eemalda foolium ja küpseta veel 5 minutit. Lisa korvikestesse täidis ja vala peale muna-piima segu.
Küpseta 15 minutit, kuni segu on hüübinud.
Posted by Kertu at 22:21 1 comments
Labels: Pirukad ja pannukad, Seened, Tainad klassikalised
20 september 2009
Õuna-kohupiimakook
Proovin leida õiget sõna selle koogi iseloomustamiseks - võiks öelda kohev ent samas mitte õhuline, võiks öelda paks, aga hästi nagu ei sobi koogi kohta nii öelda. Mismoodi siis öelda? Tihe ja toitev?! Helbed teevad koogi mõnusalt rabedaks, kohupiim lisab tervislikkust veelgi. Kogusest jätkub suurele perele. Retsept nami-namist.
Tainas:
* 6dl neljaviljahelbeid
* 2dl nisujahu
* 1,5dl suhkrut
* 200g margariini
* 0,5tl küpsetuspulbrit
* noaotsatäis soola
Täidis:
* 500g kohupiima
* 200g hapukoort
* 2 muna
* 0,5dl suhkrut
* 4 õuna
* jahvatatud kaneeli
Sulata margariin. Lisa suhkur, sool, neljaviljahelbed, jahu ja küpsetuspulber. Sega tainaks.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja murenda 2/3 tainast koogipõhjaks.
Kata tainas puhastatud ja viilutatud õunaviiludega, puista peale veidi suhkrut ja kaneeli.
Sega kohupiim hapukoore, munade ja suhkruga, vala õuntele.
Lisa järelejäänud tainale veidi jahu, hõõru puruseks ja puista kohupiimale.
Küpseta 175-kraadises ahjus 40 minutit.
Posted by Kertu at 13:40 0 comments
Labels: Koogid: Kohupiimaga, Koogid: Rabarberiga/Õuntega, Rahvusköök: Eesti
Sushist ja sõprusest
Sushi valmistamine on tegevus, mida on lõbus teha just koos heade sõpradega. Üksi mässamine ei ole pooltki nii lõbus. Ja "ilusate" rullide lõikamine "teravate" nugadega ning pulkadega söömine on veel eriti huvitavad. Tegime sushi maki'sid värske kurgi, avokaado, lõhe, toorjuustu ja makraga.
Posted by Kertu at 13:25 1 comments
Labels: Muud jutud, Rahvusköök: Jaapan, Riis
15 september 2009
Kapsahautis parmesaniga
Kerge roog kapsast. Kui kapasas on värske, valmib hautis eriti kiiresti. Põnevuse mõttes lisasin serveerimisel parmesani juustu.
* 1 kapsapea
* 250g kodust hakkliha
* 2dl vett
* soola, pipart, tilli
* parmesani juustu
Tükelda kapsas ribadeks ja pane vähese veega hauduma. Samal ajal saad praadida hakkliha. Maitsesta hakkliha soola ja pipraga ning lisa kapsale. Hauta veel umbes 20 minutit ja maitsesta soola ja tilliga. Serveeri riivitud parmesani juustuga.
Posted by Kertu at 16:29 0 comments
Labels: Pajaroad ja hautised
Kuivatatud kibuvits
Maal oli kibuvitsapõõsas rõõmsalt punane ja otsustasin katsetada marjade kuivatamist. Hea vaheldus piparmünditeele. Marju korjates jäin päris mitu korda põõsasse kinni, aga loodame, et asi oli seda väärt. Jälgima peaks, et marjad ei oleks pehmeks muutunud. Sain väikse kausi täie marju, millest kuivades jäi järgi väike purk. Eemaldasin marjad otsad, lõikasin pooleks ja puhastasin seemnetest (suhteliselt tüütu tegevus). Seejärel pesin ja jätsin sõelale nõrguma kuni täieliku kuivamiseni. Asetasin marjad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kaks õhtut järjest käisid marjad läbi ka pliidi alt. Kes kuivatab tavalises praeahjus, soovitatakse kuivatada 50 kraadi juures, kuni marjad tõmbavad krimpsu.
Ilusaid sügisõhtuid tee seltsis!
Posted by Kertu at 14:19 0 comments
Labels: Korilus
13 september 2009
Kollase ploomi riisikook
Mõnus magustoit, millest õhkub kodust soojust, armastust ja lihtsust. Kui laual on selline kook, siis ei tundugi nii ülekohtune, et kalendrisse on juba kirjutatud september.
Põhi:
* 85 g külma võid
* 3 dl nisujahu
* 0,5 dl suhkrut
* 2 sl piima
* 1 munakollane
Täidis:
* 7 suuremat ploomi
* 4 dl piima
* 4 munakollast
* 1 vaniljekupar (või 1tl vanillisuhkrut)
* 0,5 tl jahvatatud kardemoni
* 2 dl suhkrut
* 1,5 dl riisihelbeid
* 3 tl suhkrut
Koogitegemise avapaugu annab ikka põhja valmistamine. Mudisin külmikukülma või jahu ning suhkruga ühtlaseks pudiks. Lisasin piima ning munakollase ja mätsisin parajaks taignaks. Juhul, kui munakollane on suuremat sorti, lisa pisut jahu – peaasi, et taigen oleks ühtlane ning taigna moodi. Surusin taigna lahtikäivasse koogivormi, põhja ja servadele, kõrgust nii nelja sentimeetri jagu. Asetasin vormi külmikusse tahenema.
Kui koogipõhi külmikus külmetas, kuumutasin potis piima. Lisasin vanilje ning pudistasin kardemonigi lisaks. Lasin piimal umbes kümme minutit kuumas olla, ent ei lasknud keema. Eraldasin munakollased valgetest ja vahustasin kollased suhkruga heledaks vahuks. Seejärel tõstsin lusikaga osa piimast munakollase hulka. Samal ajal ikka segades, et tuline piim munale liiga ei teeks. Seejärel valasin munavahu piima hulka ning asusin puulusikaga aeglaselt segama.
Puistasin riisihelbed potti ning segasin, segasin, segasin, kuni helbed olid paisunud, muna-piimasegu paksenenud ning kraanikauss külma vett nabani täis. Poti libistasin jahutusse, pliidi keerasin 180ºC peale.
Poolitasin ploomid, eemaldasin kivid ning lõikasin poolikud kolmeks kuldseks sektoriks. Võtsin külmikust koogivormi, valasin peale jahtunud, kardemoni järgi lõhnava täidise ning ladusin ploomisektorid kaunilt pehmesse kastmesse. Mõned lusikatäied suhkrut puistasin veel peale, sest ka kõige magusamad ploomid muutuvad ahjukuumuses hapuks ning see on üks hea viis hapusust mahendada. Panin koogi 180ºC ahju ja keerasin seierid äratusele 30 minutit hiljem.
Kui pool tundi oli läbi, tõstsin kuumuse 200ºC peale ja lisasin 15 minutit küpsemisaega. Tulemuseks olid pealt pisut karamellised ploomid. Lasin koogil jahtuda ja kibelesin sööma.
Retsept ja tekst on pärit Maru kööginurgast.
Posted by Kertu at 22:48 0 comments
Labels: Koogid: Kirssidega/Ploomidega
11 september 2009
Lihtne liivaküpsisemaiguline õunakook
Hetkel ei tule mõttesegi teha muud kooki kui õuntest - SUUR ÕUNAAEG on alanud.
* 1kl jahu
* 1kl suhkrut (järgmine kord panen veidi vähem)
* 1kl mannat
* 1tl küpsetuspulbrit
* 200g võid
* 8 keskmist õuna
* kaneeli
Sega kuivained omavahel. Kata küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhi poole koguse õunatükkidega, raputa peale kaneeli ning vala peale pool kuivainesegust. Selle peale laota 100g õhukeseks lõigatud või-viile. Või peale aseta ülejäänud õunatükid, kaneel, kuivainesegu ja või-viilud. Küpseta 180 kraadi juures 1 tund. Jahuta ning naudi!
Antud retsept on Ragne blogist, aga põnevaid õunakooke, mida sel sügisel proovida, leidsin veel:
* Mahlane õunakeeks
* Pariisi õunakook
* Tosca-kattega õunakook
* Õuna-kohupiimakook
* Karamellipruun õunakook
Posted by Kertu at 22:32 0 comments
Tomati-mozzarella salat
Selle salati muudab eriliseks 12 aastat vana palsamiveiniäädikas ühest vanimast Itaalia balsamico piirkonnast Modenast, kus on sellega tegeletud juba sajandeid. Üllatav oli see, et palsamiäädikas on tehtud valgetest viinamarjadest (värvi järgi võiks ju vastupidist eeldada). Rohkem lugemist Modenabalsamic. Eriti hea on salat meie enda eestimaiste tomatitega.
* tomatit
* mozzarella juustu
* musta pipart
* värsket basiilikut
* balsamicot
Viiluta tomatid ja mozzarella, aseta üksteise peale. Maitsesta pipra ja basiilikuga ning piserda üle balsamico-kastmega.
Posted by Kertu at 22:28 0 comments
Labels: Rahvusköök: Itaalia, Salatid
08 september 2009
Tatrapuder kuivatatud tomatitega
* 2,5dl tatart
* 7,5dl vett
* 8 päikesekuivatatud tomatit
* õli
* 1 sibul
* 150g suitsusinki
* 2sl rohelist pestot
* soola, pipart
* 2 keedetud muna
* hapukoort
Prae kuiv tatar läbi õli, päikesekuivatatud tomatite ja hakitud küüslauguga. Lisa vesi ja jäta hauduma. Kui tatar on pehme, maitsesta soola, pipra ja pestoga. Kõrvale prae sink koos sibulaga. Serveeri hapukoore ja keedetud munadega.
* Retsepti täiendatud 11.12.2010
Posted by Kertu at 21:11 0 comments
Labels: Pajaroad ja hautised
07 september 2009
Kuldse kuuega suvikõrvits
See pole küll kellegi retsept, aga kerge eine alla võiks ta ikkagi kirja panna.
* suvikõrvits
* 3sl sobiv valmiskaste (näiteks Heinz Exotic)
* sool, till
* veidi õli
Eemalda suvikõrvitsa keskosa ja lõika ribad. Prae väheses õlis, lisa kaste. Hauta veel mõni minut ja maitsesta soola ja tilliga. Eriti hea just krõmpsuvana.
Posted by Kertu at 19:37 0 comments
Labels: Kerge vahepala
06 september 2009
Vaarika-kohupiima kreem
Kerge ja kiire magustoit kohupiimast. Hea kaltsiumiallikas ja vaheldus "poe" kohupiimakreemidele.
* 250g kohupiima
* 2dl hapukoort
* 4tl suhkrut
* 4sl seesamiseemneid
* 2dl külmutatud või värskeid vaarikaid
Sega omavahel kohupiim, hapukoor ja suhkur kreemjaks. Lisa seesamiseemned. Aseta pokaali põhja vaarikad ning selle peale kohupiimakreem.
Posted by Kertu at 16:35 1 comments
Labels: Magustoidud
05 september 2009
Chocohotopots
Otsisin lihtsat magustoidu retsepti, mis sisaldaks šokolaadi (kausis oli üks Bitter vedelemas) ja komistasin taas Nigella Lawsoni retsepti otsa. Imelihtne ja imemaitsev. Ma mäletan nii hästi, et kui Nigella kokasaateid näitama hakati, mõtlesin, et ta teeb toite nii keerulistest komponentidest, mida meil eriti saadagi pole. Aga nüüd pean küll ütlema, et eksisin, sest need on just kõige lihtsamad road üldse. See magustoit on chocohoolikule loodud - magusaisu saab tükiks ajaks rahuldatud. Serveeri hapukate marjade või vaniljejäätisega.
* 100g võid (maitsestamata)
* 0,5sl võid vormide määrimiseks
* 135g tumedat šokolaadi
* 2 muna
* 150g suhkrut
* 3sl jahu
* vaarikaid, mustikaid vm marju
Aseta küpsetusalus ahju ja kuumuta ahi 200 kraadini. Määri küpsetusvormid 1 supilusikatäie võiga. Sulata šokolaad ja või kuuma vee vannil. Jäta veidikeseks jahtuma. Vispelda teises kausis munad suhkru ja jahuga ning sega see mass veidi jahtunud šokolaadi ja või seguga. Jaga saadud mass nelja võitatud küpsetusvormi. Küpseta umbes 12 minutit, kuni pind on krõbe ja šokolaad selle all kreemjas. Aseta keraamilised vormid lusikatega alustaldrikutele ja serveeri marjade või jäätisega.
Posted by Kertu at 19:34 0 comments
Labels: Magustoidud
Toscana leib
Kirjutasin eelnevalt, et käisin Annely Maksani leivakoolitusel. Ja noh, olgem ausad, A4 pikkune uute teadmiste rivi tuli. Proovin siis seekord neid rakendada. Kuna eile toodi Toscana reisilt kingituseks sealselt turult ostetud päikesekuivatatud tomateid, siis ma lihtsalt pidin selle leiva Toscana leivaks ristima. Viva la Italy!
Kogused on ühe leiva kohta. Juuretis segada 0,33l käesooja veega. Lisada juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks keefiri paksune kört. Soovi korral võib lisada ka linnase ekstrakti. Katta kauss pealt rätikuga ja jätta sooja kohta hapnema 10-12 tunniks. Kasutasin klaaskaussi, kuna savinõud ei ole ja eelnevalt proovitud plekist supipott laideti maha. Klaas toimis väga hästi ja võib öelda, et segu läks "käima".
Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada:
* 2tl soola
* 0,75dl suhkrut
Vähehaaval lisada juurde soovitud jahu (0,3 - 0,5 kg) ja sõtkuda, kuni taigna sisse tuleb "lurts". Seejärel võtta peotäis juuretisepojaks, mis jätta sooja kohta kerkima, kuni leib on valmis.
Nüüd on lisandite aeg:
* 2dl päikesekuivatatud tomateid
Tainas panna vormi ja jätta sooja kohta rätiku alla kerkima 2-4 tunniks. Mida rohkeim lisandeid, seda kauem kerkib.
Kerkinud leib küpsetada järgnevalt:
* 250 kraadi juures 20 minutit
* 220 kraadi juures 10-15 minutit
* 200 kraadi juures 10-15 minutit
* 180 kraadi juures lõpuni (minu ahjus u. 30 minutit)
Ahju panna ka kauss veega ja pintseldada paar korda küpsemise jooksul koorikut. Valmis leib pana märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.
Posted by Kertu at 15:53 0 comments
Labels: Leib
Risoto läbi roosade prillide
Eelmisel nädalal sain teada uue "pisiasja" risotode ja pastade valmistamise kohta - et haudumine ei tohi toimuda kaane all, muidu ei tule hea al dente, vaid pudru. Proovisin siis järgi ja tulemus oligi kohe teine. See risoto näeb välja täpselt selline nagu vaataks läbi roosade prillide.
* 0,5 sibulat
* 100g peekonit
* 2dl riisi
* 5dl vett
* 1dl valget veini
* 2 tomatit
* 100g suvikõrvitsat
* soola, pipart, tilli
* õli
Prae hakitud sibul ja ribadeks lõigatud peekon vähese õliga ja lisa kuiv riis. Sega ja lisa 2dl vett. Lase haududa, kuni vesi on imendunud ja lisa valge vein. Kui ka vein on imendunud, lisa tükeldatud tomat ja veel 2dl vett. Kui ka see osa vett on kadunud, lisa tükeldatud suvikõrvits ja 1dl vett. Maitsesta soola, pipra ja tilliga.
Posted by Kertu at 15:46 0 comments
Labels: Pajaroad ja hautised, Rahvusköök: Itaalia, Riis
03 september 2009
Hernesupp mozzarellaga
Nagu juba ükspäev kirjutasin, sattusin ükspäev juhuslikult peale Nigella Lawsoni kokasaatele, kus ta valmistas supi ainult kahest komponendist - külmutatud rohelistest hernestest ja mozzarella juustust. Originaalis on supp nimetatud mudasupiks (slime soup), aga ma arvan, et see väärib paremat nimetust. Kirgas roheline värv ei meenutanud minu jaoks küll muda.
* 400g külmutatud herneid
* 125g mozzarellat
* 5dl vett
* 0,5 sibulat
* soola, pipart
Keeda külmutatud herned pehmeks. Lisa tükeldatud sibul ja tükeldatud mozzarella ning püreesta. Maitsesta soola ja pipraga.
Posted by Kertu at 20:32 0 comments
Labels: Supid
02 september 2009
Ajajuhtimine
Viimaste päevade läbiv märgusõna on olnud juhuslikult AEG ja selle tähendus ja ma lihtsalt tundsin, et tahaks selle siia kirja panna. Juhuslikult sattusin Terevisiooni ajal peale lõigule, kus räägiti aja juhtimisest - kuidas vanemad ja lapsed saaksid oma aegasid ühiselt planeerida, kuidas iseenda aega planeerida nii tööl kui kodus jne. Kõik tundus iseenesest nii loogiline, aga samas praktikas ei lähe üldse mitte nii libedalt. Kellele asi rohkem huvi pakub, võib lugeda www.ajajuhtimine.ee. Mina juba igatahes alustasin tööl ülesannete plokkidesse jagamist ja päeva lõpus oli väga hea meel, et kõik kirjapandud tegevused saidki tehtud samal päeval.
Hommik algas aja teemaga ning õhtu lõppes samuti kaudselt aja teemaga. Nimelt andis Arensburgis kontserdi Siiri Sisask, esitledes oma uut plaati "11", mis on kunstniku jaoks väga mitmetähenduslik nimi, nii aja kui muude kokkulangevuste suhtes. Siiri ise on öelnud plaadi kohta, et "Aeg kulgeb, inimesed kulgevad – läbi aja ja aeg neist läbi, ajades üht ja teist siin elus ning mõjutades üksteist"...see kõik aga panebki mõtlema, et aega ei saa niisama meist mööda lasta.
Posted by Kertu at 21:25 0 comments
Labels: Muud jutud
Kapsa-kodujuustu salat
Siin ei ole muud, kui järgnevalt nimetatud koostisosad tükeldada ja omavahel segada ja süüa. Kogus on sobiv kahele.
* 200g värsket kapsast
* 2 õuna
* 3 makrapulka
* 4sl kodujuustu
* 2sl hapukoort
Posted by Kertu at 21:20 0 comments
Labels: Salatid
01 september 2009
Kodujuustu saiad
Vahelduseks tavalistele juustusaiadele kasutasin hoopis kodujuustu, mis ahjus grillituna teeb saiad väga maitsvaks ja mahlaseks. Kõrvale paku hooajalist toorsalatit.
* 2 täistera röstsaia
* 4sl kodujuustu
* värsket kurki
* soola
Posted by Kertu at 22:20 0 comments
Labels: Kerge vahepala